Του π. Ηλία Μάκου
Με αγιασμό ξεκίνησε τη νέα περίοδο η Θεολογική Ακαδημία “Η Ανάσταση του Χριστού”, όπου φοιτούν αγόρια και κορίτσια και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτήρια στην Αλβανία.
Μήνυμα απηύθυνε ο διοικητικός υπεύθυνος της Ακαδημίας Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος, τονίζοντας τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην ίδρυση και στη λειτουργία της. Και επισημαίνοντας ότι εκτός από τις επιστημονικές γνώσεις σκοπός είναι να διαμορφωθούν, με τις αρετές της πίστης, ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
Η Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου έχει την προσωπική σφραγίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και ξεκίνησε τη λειτουργία της ως σεμινάριο το 1992, με βασικό σκοπό να αποτελέσει φυτώριο ιερέων.
Ενώ τα πρώτα χρόνια στεγαζόταν σ’ ένα ξενοδοχείο, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, το 1996 η Σχολή μεταφέρθηκε σε ένα σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα γύρω από τη Μονή Αγ. Βλασίου, στο ομώνυμο χωριό κοντά στο Δυρράχιο.
Το 1997 άρχισαν να σπουδάζουν και κορίτσια. Ο σκοπός του Μακαριωτάτου δικαιώθηκε. Από τη Θεολογική Ακαδημία, αποφοιτούν καταρτισμένα, άτομα, που στελεχώνουν από διάφορες θέσεις την Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά και γενικότερα την κοινωνία της Αλβανίας.
Δεν είναι μόνο οι θεολογικές γνώσεις και οι εκκλησιαστικές εμπειρίες, που αποκτούν οι νέοι και οι νέες, που φοιτούν σ’ αυτή, μέσα από τα μαθήματα, που διδάσκουν έμπειροι καθηγητές από την Αλβανία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και κατά διαστήματα και από άλλες χώρες, και τις λατρευτικές ευκαιρίες.
Είναι και τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά, που αναπτύσσουν, με επισκέψεις σε διάφορα ιδρύματα στις πόλεις Δυρράχιο, Καβάγια και Τίρανα (δύο ιδρύματα για ανάπηρα παιδιά, ορφανοτροφεία, το σχολείο παιδιών με ειδικές ανάγκες, ένα γηροκομείο, στις φυλακές ανηλίκων, στο νοσοκομείο κτλ).
Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα διεύρυνσης των γνωστικών τους οριζόντων, αξιοποιώντας την πλούσια βιβλιοθήκη, η οποία αριθμεί χιλιάδες τίτλους, θρησκευτικού, επιστημονικού, ιστορικού, λογοτεχνικού κτλ. περιεχομένου.
Η φοίτηση στη Θεολογική Ακαδημία δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές και στις σπουδάστριες, που έχουν υποτροφία από τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία περιλαμβάνει την κάλυψη των εξόδων σπουδών, σίτισης και διαμονής, να εμβαθύνουν, παρά την πνευματική καθίζηση των καιρών μας και τη συμφιλίωση με το «μηδέν», στα μεγάλα θέματα της ζωής.
Και παίρνουν τα εφόδια, ώστε όχι μόνο να αποφεύγουν την ολέθρια ηθική νάρκη, που κοντεύει να γίνει πανδημία, αλλά και να μεταφέρουν με το λόγο και το βίο τους τα σωτήρια κηρύγματα του Ευαγγελίου.
***
Εξάλλου ξεκίνησε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά για τους φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών μεταπτυχιακού του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου “ΛΟΓΟΣ” της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.
Στους χαιρετισμούς, κατά την τελετή υποδοχής, επισημάνθηκε η σημασία της κοινής προσπάθειας για επίτευξη υψηλών αποτελεσμάτων μέσα από την ποιοτική εκπαίδευση, που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα ασφαλές κοινωνικό και επαγγελματικό μέλλον των νέων.
Μάλιστα έγινε ειδική αναφορά για το όραμα και την αφοσίωση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην ίδρυση και ανάπτυξη αυτού του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Εξάλλου το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «ΛΟΓΟΣ» οργάνωσε ανοιχτή διάλεξη με θέμα «Η σημαντική συμβολή της εκκλησιαστικής μουσικής στη σύγχρονη κοσμική μουσική», όπου μίλησε ο Εμμανουήλ Γιαννόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε την επιρροή της εκκλησιαστικής μουσικής στην ανάπτυξη της σύγχρονης κοσμικής μουσικής, αναλύοντας παραδείγματα από την ιστορία της Εκκλησίας και τις μουσικές παραδόσεις.
Η συζήτηση, που ακολούθησε, επικεντρώθηκε σε στοιχεία που έχουν επηρεάσει την εξέλιξη της μουσικής και πώς αυτές οι επιρροές εξακολουθούν να αντικατοπτρίζονται σε σύγχρονες συνθέσεις.
***
Είναι σημαντική η συμβολή των εκπαιδευτηρίων της Εκκλησίας της Αλβανίας στην ανάδειξη ικανών και κυρίως και κυρίως έντιμων και ενάρετων στελεχών σε κρίσιμους τομείς της Αλβανικής κοινωνίας.
Αυτός άλλωστε είναι και ο διαρκής στόχος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην προκοπή του αλβανικού λαού και στην ανόρθωση της χώρας.