Η Αγία και Ιερά Σύνοδος συγκλήθηκε την Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου Γ’, με την εισήγηση του οποίου ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
1. Τη σύγκληση Θεολογικού Συνεδρίου στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, με αφορμή την 1700ή επέτειο της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια, η οποία καταδίκασε τον Αρειανισμό ως αίρεση και κατοχύρωσε τη Θεότητα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού μέσω του όρου «ομοούσιος» στο Σύμβολο της Πίστεως.
Για την υλοποίηση του Συνεδρίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος όρισε Επιτροπή με επικεφαλής τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’, τον Γέροντα Αρχιγραμματέα Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχο, τον Γραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Ιεροδιάκονο π. Συμεών, τον Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Τιμίου Σταυρού, τον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρο Γιάγκου και τον καθηγητή κ. Φαίδωνα Κυδωνιάτη ως μέλη. Ως τεχνικό επιτελείο της Επι-τροπής αυτής ορίστηκαν ο Ιεροδιάκονος π. Δοσίθεος και η δεσποινίς Heba Hrimat.
2. Επιβεβαιώθηκε η αναβολή για φέτος του καθαρίσματος της Βασιλικής της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, σύμφωνα με την απόφαση των Τριών Μεγάλων Κοινοτήτων, λόγω των συνεχιζό-μενων εργασιών ανακαίνισης σε αυτήν.
3. Εξέτασε διεξοδικά τα δικαιώματα των Ελλήνων Ορθοδόξων σχετικά με την τοποθέτηση της Εικόνας της Γεννήσεως στο Θεοδέγμον Σπήλαιο την Παραμονή της εορτής των Θεοφα-νείων, όταν αυτή συμπίπτει Κυριακή ή Δευτέρα με τα Χριστούγεννα των Αρμενίων, και α-πέστειλε σχετική επιστολή προς αυτούς, καθώς και προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Status Quo των Ναών, τον Παλαιστίνιο Υπουργό Επικρατείας κ. Ramzi Khoury.
4. Μελέτησε την έκθεση του Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Εξάρχου του Πατρι-αρχείου Ιεροσολύμων στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με τη συμμετοχή του στην 22η Πα-γκόσμια Διάσκεψη των Θρησκευτικών Ηγετών των Παραδοσιακών Θρησκειών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καζακστάν στις 8 Οκτωβρίου 2024.
Η Σύνοδος συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο για την έκθεσή του και ενημερώθηκε για την παρα-σημοφόρηση του Πατριάρχου Ιεροσολύμων με το πρώτο παράσημο του Καζακστάν, ως ανα-γνώριση της σημαντικής συμβολής του στην ειρήνη τόσο στην περιοχή μας όσο και διεθνώς.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος υπέβαλε νέα αναφορά για τη συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Βουλγαρίας με αφορμή την εκατονταετή επέτειο από τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια.
5. Εξετάστηκε η αναφορά του Καθηγητού π. Γεωργίου Δράγα, μαζί με τον καθηγητή Θεό-δωρο Γιάγκο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σχετικά με τη συμμετοχή τους στον διάλογο μεταξύ των Ανατολικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και των Προχαλκηδονίων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στο Κοπτικό Πατριαρχικό Κέντρο Logos στην Ιερά Μονή Bishoy στην Αίγυπτο, κατά την περίοδο 15-18 Σεπτεμβρίου 2024. Η Ιερά Σύνοδος επαίνεσε τον π. Γεώργιο Δράγα για τη συμβολή του στον διάλογο αυτό.
6. Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο για τη συμμετοχή του και την ομιλία του στον ευχαριστήριο εορτασμό “Thank you” στην Οξφόρδη προς τιμήν της αείμνηστης κυρίας Mica Ertegun, της οποίας η οικονομική συνεισφορά στην ανακαίνιση του Ιερού Ναού του Παναγίου Τάφου το 2017 υπήρξε υψίστης σημασίας.
7. Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για την πρόσφατη επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κυρίας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, η οποία έλαβε εκτενή ενημέρωση από τον Μακαριώτατο και δεσμεύθηκε θερμά να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η άρνηση χορήγησης αδειών παραμονής (βίζες) σε μέλη του Πατριαρχείου που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, με βάση τον αριθμό των ετών παραμονής τους στο Ισραήλ, η άρνηση έκδοσης ισραηλινών δελτίων ταυτότητας και η δυσκολία εγγρα-φής μαθητών κάτω των 14 ετών για φοίτηση στην Πατριαρχική Σχολή Σιών.
Η Υφυπουργός δεσμεύθηκε επίσης ότι θα σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες του Πατρι-αρχείου για την ίδρυση Κέντρου Θεολογικών Ερευνών στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού.
8. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Καντέρ-μπουρι, Σεβασμιωτάτου Justin Welby, και εξήρε τη στήριξή του προς το καθεστώς status quo των ιερών τόπων στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, καθώς και την υποστήριξή του για την ευημερία των Χριστιανικών Κοινοτήτων στην Αγία Γη.
9. Αναγνώσθηκε η αναφορά του Αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίου, Ηγούμενου της Ιεράς Μο-νής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, σχετικά με τις εκτεταμένες ανακαινίσεις της Μονής, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό της χώρο, καθώς και στο υπόγειο της Βυζαντι-νής Εκκλησίας. Επίσης, αναφέρθηκε η εξαγορά παράνομων εμπορικών καταστημάτων που εμπόδιζαν την πρόσβαση στις κύριες εισόδους της Μονής. Η Ιερά Σύνοδος επαίνεσε τον π. Βαρθολομαίο για την αφοσίωσή του στο σημαντικό αυτό έργο.
Η Αγία και Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Μακαριωτάτου, έλαβε τις ακόλου-θες αποφάσεις:
α. Διορισμός του Ιεροδιακόνου π. Ευλογίου στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.
β. Χειροτονία του Ιεροψάλτη π. Ευσταθίου Τσουμάνη σε έγγαμο Ιεροδιάκονο.
γ. Ένταξη του δοκίμου Χρήστου Σακελλαρίου, που ήδη υπηρετεί στον Πάνσεπτο Ναό της Αναστάσεως, ως μοναχού στην Αγιοταφιτική Αδελφότητα.
δ. Επιβεβαίωση του διορισμού του μοναχού Προδρόμου στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.
10. Απόφαση για την επισκευή των δωματίων που χρησιμοποιούν οι Κόπτες, στη δυτική πλευρά του Ιερού Κουβουκλίου, σύμφωνα με το Προσκυνηματικό Καθεστώς των Τριών Μειζόνων Κοινοτήτων.
11. Σύσταση προς τις Ιερές Μονές και Ναούς του Πατριαρχείου, ότι κάθε Μονή ή Ενοριακός Ναός θα πρέπει να χρησιμοποιεί μία και μοναδική σφραγίδα, την οποία θα διαχειρίζεται α-ποκλειστικά ο Προϊστάμενος.