Ο εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Σεβ. Μητροπολίτης Μπίλα Τσέρκβα κ. Ευστράτιος, με βίντεο στο κανάλι του στο YouTube, ανέλυσε τους όρους του διαλόγου, οι οποίοι παρουσιάστηκαν από το Συμβούλιο του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία (UOC-MP), το οποίο έλαβε χώρα στη Φεοφάνιγια, στα τέλη Μαΐου 2022.
Προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU), η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία (UOC-MP) παρουσίασε τρεις προϋποθέσεις: Την απόρριψη του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, την αναγνώριση της μη κανονικότητας των χειροτονιών του κλήρου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και την αποδοχή από αυτήν της απαγόρευσης των ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας να μετακινηθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Αυτό αναφέρεται στο σχετικό βίντεο του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευστρατίου, ο οποίος καλεί τους θεατές να αποφασίσουν αν οι όροι αυτοί αποτελούν πρόσκληση για διάλογο ή απαίτηση για παράδοση.
«Οι όροι υπό τους οποίους η ηγεσία της UOC-MP είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο μαζί μας καθορίζονται από το Συμβούλιό της του 2022 στη Φεοφάνιγια. Ο πρώτος όρος είναι να προταθεί στην OCU να παραιτηθεί από τον Πατριαρχικό Τόμο. Οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας επισημαίνουν ότι η OCU θα πρέπει να καταθέσει δημόσια ότι ο Τόμος δεν ισχύει, ότι δεν έχουμε εμείς οι ίδιοι αυτοκεφαλία και επομένως θα πρέπει να καταδικάσουμε τους εαυτούς μας, ώστε οι αδελφοί μας από το Πατριαρχείο Μόσχας να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να συνομιλούν μαζί μας», λέει ο Μητροπολίτης.
«Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν έχουν κανονική χειροτονία ούτε οι ιεράρχες ούτε οι κληρικοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ότι οι ιερείς μας δεν είναι ιερείς, ότι οι επίσκοποί μας δεν είναι επίσκοποι. Διότι η Μόσχα κάποτε το καθόρισε αυτό. Το 1992 αποφάσισε ότι η χειροτονία των ιεραρχών της UOC-KP και της UAOC ήταν άκυρη, ψευδής και παράνομη. Και μετά τις παράνομες αποφάσεις της Μόσχας, οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Μόσχας εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι κληρικοί της OCU δεν έχουν κανονική χειροτονία. Με άλλα λόγια, προκειμένου να ξεκινήσουμε διάλογο, απαιτούν να αναγνωρίσουμε αυτό που λέει η Μόσχα για εμάς.
Ο τρίτος όρος είναι ότι απαιτούν να αναγνωρίσουμε ότι καμία κοινότητα δεν μπορεί να αποχωρήσει από τη δική τους δικαιοδοσία, να αναγνωρίσει τον Τόμο και να ενταχθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας χωρίς την άδεια του Πατριαρχείου Μόσχας».
Ο Μητροπολίτης Ευστράτιος ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχε σε διάφορους διαλόγους, ιδιωτικά και δημόσια, επίσημα και ανεπίσημα, και ένας από τους γόνιμους διαλόγους ήταν η Ενωτική Σύνοδος, η οποία σχημάτισε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, στις 15 Δεκεμβρίου 2018. Ως εκ τούτου, λέει ο ιεράρχης, η OCU βασίζεται στην ανοικτότητα και τον διάλογο και ο Μητροπολίτης Επιφάνιος πρόσφατα απηύθυνε εκ νέου έκκληση στον Μητροπολίτη Ονούφριο να ξεκινήσουν έναν διάλογο από το μηδέν.
«Περιμένουμε μια απάντηση στην έκκληση του Προκαθημένου μας», λέει ο Μητροπολίτης Ευστράτιος, αλλά σημειώνει ότι «οι πιστοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας ρωτούν αν είναι δυνατόν να διεξαχθεί διάλογος και να μιλήσουμε για ενότητα με εκείνους που βρίσκονται ακόμη υπό την κυριαρχία της Μόσχας, η οποία ευλογεί την καταστροφή του Ουκρανικού λαού. Θα είναι μια τέτοια ενότητα ειλικρινής, δεν θα καταστρέψει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, μετατρέποντάς την σε κλώνο του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά με διαφορετικό όνομα;».
Ο Μητροπολίτης Ευστράτιος ανέφερε επίσης: «Πρέπει να απευθύνουμε έκκληση για διάλογο και να εμπιστευόμαστε τον Κύριο, ο οποίος ξέρει πώς να θεραπεύσει τους πληγωμένους, να ενώσει τους διαιρεμένους και να αποκαταστήσει τους συντετριμμένους, αλλά είμαστε υπεύθυνοι για να διασφαλίσουμε ότι η Εκκλησία είναι ισχυρή, υπηρετεί τους ανθρώπους και κηρύττει τον λόγο του Θεού και όχι την ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου”».
«Η Εκκλησία μας είναι ανοιχτή στο διάλογο. Ωστόσο, κανείς δεν θα παρεκκλίνει από όσα ορίζονται στον Τόμο προς όφελος του τελεσίγραφου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το οποίο καταστρέφει την ειρήνη σε όλο τον κόσμο», διαβεβαίωσε ο Ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Πηγή: https://uaorthodox.com/archives/6277
Το άρθρο Προϋποθέσεις για ενότητα ή παράδοση; εμφανίστηκε πρώτα στο Φως Φαναρίου.
ΠΗΓΗ: Φανάριον