«Τσούνη θα λεμε και θα κλαίμε». Την ατάκα αυτή που χρησιμοποιούν συνήθως έφηβοι, την έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου Μητροπολίτης που είχε άριστες σχέσεις με τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη.
Ήθελε να περιγράψει την ζημιά που θα υποστεί η Ορθοδοξία χωρίς να έχει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς έναν Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, ο όποιος να καταλαβαίνει και να αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες της Εκκλησίας.
Ο Τζώρτζ Τσούνης αποχωρεί με τη νέα χρονιά και μαζί έρχονται αλλαγές στις σχέσεις της Εκκλησίας με την ανώτερη διπλωματική αρχή των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ο Μητροπολίτης ήθελε να περιγράψει ότι η αποχώρηση από το πρεσβευτικό αξίωμα του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία θα είναι πλήγμα. Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Εκκλησία της Ελλάδος..
Ο κ. Τσούνης είχε άριστες σχέσεις και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις επαρχίες του (κυρίως με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής) και με τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κυρίως λόγω της ελληνικής του καταγωγής γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και φυσικά ως άνθρωπος που ανήκει στις τάξεις των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Την Εκκλησία και τις δύο διπλωματικές δυνατότητές της, τις αντιλήφθηκε περισσότερο μετά το δεύτερο χρόνο της θητείας του είναι η αλήθεια.
Νωρίτερα είχε την εικόνα που του είχε δώσει για την Εκκλησία συγκεκριμένη οικογένεια Ελληνοαμερικανών με την οποία συνδεόταν στενά και τον είχε προϊδεάσει για το τι θα συναντήσει στην Αθήνα. Με την εμπειρία του τις επαφές του και τα … χιλιόμετρα που έγραψε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, έμαθε πώς παίζεται το παιχνίδι και φρόντισε να αποσυνδεθεί νωρίς από τα συμφέροντα της συγκεκριμένης οικογένειας.
Οι φήμες λένε ότι επιχειρηματικά θα παραμείνει στην Ελλάδα όμως το σίγουρο είναι ότι θα λείψει σε πολλούς Μητροπολίτες με τους οποίους είχε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας. Στην Αλεξανδρούπολη για τα ευαίσθητα θέματα της περιοχής μιλούσε με τον κ. Άνθιμο. Στην Αττική με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και στην Μεσσηνία με τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο. Ιεράρχες με τους οποίος διατηρούσε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και τους συμβουλευόταν ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στην εμπλοκή της Εκκλησίας στα εθνικά θέματα.
Η περίπτωση Γκίλφοϊλ
Με τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα η Εκκλησία δεν έχει να περιμένει πολλά. Τουλάχιστον για τα πρώτα δύο χρόνια. Εκτός από την ενημέρωση που θα της κάνει ο προκάτοχός της και τις συμβουλές του, η κ. Γκίλφοϊλ δεν έχει πλήρη εικόνα για το ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία. Θα περάσουν αρκετοί μήνες για να το αντιληφθεί, έλεγε νέος στην ηλικία Μητροπολίτης που βρίσκεται πιο κοντά στη ρωσική διπλωματική πλευρά.
Η μόνη επαφή που έχει η κυρία Γκίλφοϊλ με την εκκλησία περνάει μέσα από την φιλική σχέση που έχει με τον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, επιχειρηματία Τζον Κατσιματίδη, με τον οποίο συνδέεται λόγω της κοινής προσήλωσής τους στο Ρεμπουμπλικανικό Τόξο.
Μέχρι στιγμής ο μόνος Ιεράρχης ο όποιος έχει επαφές με την νέα Αμερικανίδα πρέσβη, είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Πληροφορίες πάντως από την Αθήνα και από ανθρώπους που έχουν εμπειρία με διπλωματικά θέματα, λένε ότι η Εκκλησία δεν θα είναι στις υψηλές προτεραιότητες της ατζέντας της κυρίας Γκίλφοϊλ.
Κατά πόσο θα δείξει την ικανότητα και κυρίως το ενδιαφέρον η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και να γνωρίσει καλύτερα την βοήθεια που μπορεί να της προσφέρει η Εκκλησία για να αντιληφθεί πιο βαθιά την ελληνική πραγματικότητα, μένει να φανεί. Ο Τζέφρι Πάιατ, προκάτοχός του Τσούνη, είχε διαγνώσει από νωρίς αυτές τις δυνατότητες. Ο Τσούνης τις αντιλήφθηκε πιο αργά μεν αλλά έγκαιρα.
«Μελχισεδέκ»
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια»