Της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Μαρίας Δήμου
Δεν ξέρω αν το μακρινό 1939 ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου είχε στο μυαλό του, όταν δώριζε το οίκημα στην Μεγάλη Οδό του Πέρα για να γίνει «Ο Οίκος της Ελλάδας», αυτό που αντικρύζει κανείς σήμερα στη μέση του πιο κεντρικό δρόμο της Πόλης, στην αγαπημένη όλων İstiklal. Δεν ξέρω αν οραματιζόταν ένα σημείο αναφοράς της ελληνικής ιστορίας και σύγχρονης πραγματικότητας αλλά κι ένα σημείο σύνδεσης όσων ζουν στην Πόλη, Ρωμιών και Τούρκων, με τον ελληνικό πολιτισμό, τη γλώσσα και την τέχνη, το παρελθόν και τη σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας.
Σίγουρα όμως θα ήταν ικανοποιημένος αν βρισκόταν σήμερα το μεσημέρι στο σαλόνι αυτού του υπέροχου κτιρίου, που αποκαταστάθηκε και δόθηκε για χρήση στο Ελληνικό Προξενείο της Ελλάδας μόλις το 2003. Κάτω από τον βαρύ πολυέλαιο της σάλας του ισογείου συγκεντρώθηκαν γύρω από τα μεγάλα τραπέζια μέλη και φίλοι των Φιλόπτωχων Αδελφοτήτων της Ρωμαίικης Κοινότητας μετά από πρόσκληση του Γενικού Προξένου και της συζύγου του. Μέσα από μια άψογη συνεργασία των δύο μερών, οργανωτές και συμμετέχοντες, ετοίμασαν ένα πλούσιο brunch με γλυκά και αρμυρά εδέσματα που ετοίμασαν οι κυρίες των Φιλοπτώχων. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συγκέντρωση χρημάτων μέσα από την πώληση προσκλήσεων και λαχνών για την ενίσχυση των Αδελφοτήτων της Πόλης.
Ο θεσμός των Αδελφοτήτων που επιτελούν φιλανθρωπικό έργο έχει μακρά ιστορία στην Πόλη. Κάθε Κοινότητα, με σκοπό να παρέχει βοήθεια στα μέλη της που είχαν ανάγκη, ίδρυε μια Φιλόπτωχο Αδελφότητα με παλαιότερη εν ενεργεία μέχρι σήμερα τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Πέρα, με έτος ίδρυσης το 1860. Οι περισσότερες από αυτές προσέφεραν τη βοήθειά τους αδιακρίτως σε χριστιανούς και μουσουλμάνους της περιφέρειάς τους και προσπαθούσαν να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες σε τρόφιμα, ένδυση, καύσιμη ύλη και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Σήμερα δραστηριοποιούνται 9 Αδελφότητες προσπαθώντας μέσα από συνδρομές και δωρεές να συνεχίσουν το έργο των προκατόχων τους. Από το Μέγα Ρεύμα και το Πέρα ως τη Βλάγκα και Το Φερίκιοϊ κι από την Πρίγκηπο και τη Χαλκηδόνα ως το Μπαλίνο και τον Μπαλατά οι Ρωμιές που στελεχώνουν τις Φιλοπτώχους ετοιμάζουν δέματα, στηρίζουν οικονομικά, ενισχύουν εθελοντικά, προστρέχουν και συνδράμουν σε κάθε ανάγκη προσωπική ή κοινοτική της περιφέρειάς τους κι όχι μόνο.
Έτσι σήμερα δεν αρνήθηκαν την πρόσκληση-πρόκληση! Ο μπουφές γέμισε με εντυπωσιακές πιατέλες. Εξάλλου είναι γνωστό πως οι Ρωμιές φημίζονται για τις μαγειρικές τους ικανότητες! Αλλά και η συμμετοχή των προσκεκλημένων ήταν εντυπωσιακή καθώς όλοι ήταν πρόθυμοι να συνδράμουν με τον οβολό τους στο έργο των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων.
Αυτό το μεσημέρι το Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης έζησε όμορφες και συγκινητικές στιγμές κι έδωσε ένα μήνυμα ελπίδας τόσο για τη Ρωμιοσύνη της Πόλης όσο και για τη συνεργασία Αρχών και Κοινοτήτων.
Το άρθρο Γεύμα των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων της Πόλης στο Σισμανόγλειο εμφανίστηκε πρώτα στο Φως Φαναρίου.
ΠΗΓΗ: Φανάριον