Για το Κυπριακό, την παιδεία και το σκάνδαλο της Μονής Οσίου Αββακούμ μίλησε μεταξύ άλλων στις Τομές στα Γεγονότα ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.
Αρχικά ανέφερε ότι, φτάσαμε στο σημείο να υλοποιούμε όλα όσα ζητούσε η Τουρκία χωρίς να κάνει η ίδια στο παραμικρό πίσω.
«Αυτό που χρειάζεται είναι να δούμε που πάμε. Οδηγούμαστε στην τουρκοποίηση. Είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής», τόνισε.
Κληθείς να απαντήσει αν πρέπει ο Πρόεδρος να πάει στην πενταμερή, απάντησε να πάει για να βάλει τις δικές μας αξιώσεις. «Όταν πάμε δεχόμαστε νέες αξιώσεις των Τούρκων. Εμείς τίποτα; Αν θέλουμε να έχουμε κάποια ελπίδα πρέπει να κρατήσουμε ότι έχουμε και να χαράξουμε νέα πορεία», σημείωσε.
Όσον αφορά την σχέση του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είπε πως ανταλλάζουν απόψεις σε διάφορα θέματα, αλλά η αδιαλλαξία «Ο Πρόεδρος έχει τη δική του φιλοσοφία και θέλει να φαίνεται στους ξένους ότι είμαστε διαλλακτικοί. Αλλά η αδιαλλαξία της Τουρκίας μας επιτρέπει να είμαστε διαλλακτικοί. Το είπα στον Πρόεδρο, ανταλλάζουμε ελεύθερα απόψεις», προσέθεσε.
Για την στάση της Αθήνας στο Κυπριακό, ανέφερε ότι δεν είναι ικανοποιημένος, αναφέροντας ότι η Αθήνα έχει υποκύψει σε κάποιες διεκδικήσεις της Τουρκίας να αφήσει έξω το Κυπριακό. «Δεν ξέρω την πραγματικότητα, ίσως ο Μητσοτάκης να ζητά πίστωση χρόνου».
Πρόσθεσε ότι, ολόκληρη η ιεραρχία στηρίζει την Κύπρο και την βλέπουν από διαφορετικό πρίσμα. «Είμαστε τμήμα του έθνους. Εδώ διακυβεύεται ολόκληρο το έθνος», τόνισε.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπες ότι άλλο παιδεία και άλλο εκπαίδευση. Επεσήμανε ότι η παιδεία προσφέρεται και από το σπίτι. Για τον ρόλο της εκκλησίας είπε ότι «αν είμαστε Έλληνες και αν μιλούμε ελληνικά είναι επειδή υπήρχε η εκκλησία. Κράτησε την γλώσσα και την πίστη μας. Δεν μπορεί η εκκλησία να εκφράσει τη γνώμη της; Έκανα εισήγηση στην υπουργό ότι θα πρέπει να διδάσκεται η ιστορία της Κύπρου από την αρχή της ελληνικότητας της μέχρι σήμερα».
Ερωτηθείς αν το σκάνδαλο της Μονής Οσίου Αββακούμ τον πίκρανε, απάντησε ασφαλώς. «Υπάρχει κάποιος που δεν ντράπηκε; Προς το παρόν με τις 3 περιπτώσεις έκλεισε. Αν υπάρξουν κι άλλα σκάνδαλα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία στο Συνοδικό».
Για το πότε θα μεταφερθούν στα νέα μοναστήρια οι τρεις μοναχοί, απάντησε ότι «δεν δώσαμε αυστηρό χρονικό πλαίσιο. Το μοναστήρι είναι για μετάνοια και κάθαρση δεν πάνε για τιμωρία εκεί, αλλά μετά τα γεγονότα έπρεπε να χωριστούν. Αν βρουν οι ίδιοι στην Κύπρο μοναστήρια που να του δέχονται μπορεί να πάνε. Αν θέλουν να διαγράψουν το παρελθόν πρέπει να υπακούσουν την εκκλησία», κατέληξε.
Πηγή: sigmalive.com